Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely

Teszt- Festivalul Euroregional De Teatru

Festival

Festivalul Euroregional de Teatru Timişoara - TESZT

Printre proiectele importante ale Teatrului Maghiar de Stat "Csiky Gergely" se regăseşte TESZT, Festivalul Euroregional de Teatru din Timişoara, care este organizat anual începând din 2008. Evenimentul este internaţional şi are ca scop promovarea multiculturalităţii şi familiarizarea publicului spectator cu cele mai noi evenimente teatrale din regiune şi nu numai. Festivalul este, astfel, o platformă de schimburi culturale, dar şi o invitaţie la dialog cu artişti şi oameni de teatru.

Datorită situării speciale, Timişoara se află la intersecţia mai multor culturi. Geografic, se află la fel de aproape de Belgrad şi Budapesta, în acelaşi timp îi adaugă un plus de valoare vecinătatea oraşelor Arad, Novi Sad, Subotica şi Szeged. În pofida apropierii geografice, aceste localităţi de lângă graniţa triplă se află în contact minim una cu cealaltă. Barierele psihologice ale graniţelor împiedică fluxul intens al informaţiilor şi accesul publicului la spectacolele teatrelor din regiune.

Scopul pe care ni l-am propus în calitate de iniţiatori ai proiectului este de a oferi un cadru propice realizării unor colaborări mai strânse şi mai intense între teatrele din regiune şi facilitarea întâlnirii dintre acestea şi publicul timişorean. Impulsionarea comunicării dintre teatrele regiunii este un prim pas făcut în direcţia schimburilor de experienţă şi a schimburilor de spectacole, având ca scop familiarizarea publicului cu forme teatrale noi.

Festivalul Euroregional de Teatru Timi?oara, TESZT, este organizat cu scopul de a oferi un prilej de întâlnire între reprezentanţii lumii teatrale din regiune. Evenimentul cultural organizat de Teatrul Maghiar din Timişoara de-a lungul anilor a devenit unul dintre cele mai importante din regiune, iar în cadrul său se regăsesc nu numai spectacole de teatru, dar şi concerte, expoziţii, şi alte programe anexe. Festivalul este forumul întâlnirilor teatrale, unde participanţii pot gândi împreună o strategie pentru regiunea teatrală. La graniţa triplă dintre România, Serbia şi Ungaria, festivalul este punct de întâlnire pentru cultura celor trei ţări, promovând apropierea dintre artişti. Dorim să facem cunoscută cultura ţărilor vecine şi să popularizăm valorile acestora, prin atragerea unui public cât mai larg, oferind contactul cu forme teatrale noi.

Considerăm că este important ca TESZT să nu fie un liant numai pentru culturi, dar şi pentru diferitele forme de artă, să oferim un spaţiu de cercetare culturală, să promovăm experimentele şi să facilităm discursul dintre creatori şi public, să atragem segmentul tânăr ca partener. Considerăm de mare importanţă motivarea, sprijinirea şi educarea acestuia, aspect deosebit de important în festival.

Selecţia spectacolelor este asigurată de conducerea festivalului, formată din directorul Balázs Attila şi coordonatorul proiectului, Gálovits Zoltán. Nefiind un festival competiţional, TESZT nu are un program deschis. Selecţia se face pe baza criteriilor stabilite de conducere. Alegerea spectacolelor se face pe parcursul întregului an. Calitatea şi importanţa regională a spectacolelor selectate reprezintă o prioritate absolută în procesul de selecţie.

de la
MAI
20
pînă la
MAI
26
Bilete cu listare personală
Browserul dvs. este învechit

Pentru buna funcționare a paginii de web vă rugăm reîmprospătați-l REÎMPROSPĂTARE ACUM

×